Tietoa suoramyynnistä

Ohjeita tilaamiseen

 • Lihat myydään tilaus- ja varausjärjestyksessä.
 • Tuotteista on mahdollista tehdä varauksia seuraaviin eriin, jos niitä ei ole saatavilla tilaushetkellä
 • Uusien erien välillä tuotteita löytyy varastosta sekä kylmiöstä että pakastimesta.
 • Tuoretuotteita leikkaamme asiakkaan toivenden mukaan - esitä meille toivomus, yritämme toteuttaa sen.
 • Uusien erien saapumisesta meille ilmoitellaan sekä nettisivuilla, facebookissa ja sähköpostilla.
 • Osalla tuotteista on lyhyt säilyvyys aika tuoreena. Jauheliha, sisäelimet ja luulliset tuotteet jäädytetään mahdollisimman nopeasti jauhamisesta tai erän saapumisesta, jotta niiden laatu pysyy mahdollisimman hyvänä.
 • Paistit, fileet, entrecote, luuton rinta ja kuve ovat tuotteita, joille suositellaan raakakypsytystä matalassa lämpötilassa, säilyvät tuoreena n. 5 viikkoa erän saapumisesta.
 • Jos tilaat Peltokukan tuotteita ensimmäistä kertaa, ilmoita tilauksen yhteydessä yhteystietosi (nimi, osoite, puhelinnumero). Kimppatilauksissa riittää tilausta hoitavan henkilön yhteystiedot.
 • Lihoja voi noutaa tilalta, varmista, että olemme paikalla.
 • Toimitamme lihoja sopimuksen mukaan.
 • Ilmoita tilauksen yhteydessä aina, noudatko tuotteet vai haluatko ne toimitettuna jonnekin.

Mitä suoramyynti on?

Suoramyynnissä maatila varastoi, markkinoi ja myy lihatuotteita itse suoraan lopulliselle asiakkaalle. Perinteiseen toimitusketjuun verrattuna pois jäävät leikkaamo, tukkuliike ja vähittäistavarakauppa. Suoramyynnissä kuluttuja tietää varmasti, mistä ostettu liha tulee, ja maatila saa reilumman korvauksen tekemästään työstä, kun välikädet eivät pienennä tuottoa. Oheinen interaktiivinen kaavio pyrkii selittämään eroja tarkemmin.

Leikkaamo Tukku Kauppa Leikkaamo Tukku Kauppa Maatila Teurastamo Asiakas Liha Raha

Myyntikaavio: perinteinen suoramyynti

Napsauta tai vie kursori laatikon päälle kuvassa, saat lisätietoa. Kaavion yläpuolella olevilla napeilla voit vaihtaa perinteisen ja suoramyynnin välillä.

Maatila

Maatila myy naudat teurastamolle, joka noutaa ne tilalta. Naudoista maksettava hinta määräytyy teurastamolla lihan määrän ja laadun perusteella vasta jälkikäteen.
Maatila ostaa teurastamolta teurastuksen, lihan leikkuun ja pakkauksen ostopalveluna. Lihatuotteet noudetaan ja varastoidaan maatilan toimesta ja mahdollisesti uudelleen pakataan suoramyyntiasiakkaan toiveiden mukaisesti. Maatila hoitaa myös markkinointiin ja myyntiin liittyvät työt sekä tilauksien toimitukset.

Teurastamo

Teurastamo ostaa useilta maatiloilta nautoja, joista tulee teurastuksen seurauksena ruhoja. Kullekin eläimelle määrätään laatuluokitus ja lihasta maksetaan tuottajalle luokituksen perusteella. Ruhot myydään edelleen leikkaamolle.
Teurastamo noutaa eläimet maatilalta teurastusta varten. Ruhot paloitellaan ja pakataan maatilan tilauksen mukaisesti, ja maatila noutaa pakkaukset teurastamolta.

Leikkaamo

Leikkaamossa ruhot paloitellaan leikkaussuunnitelman mukaan paloihin ja osa jauhetaan jauhelihaksi. Yksittäiset tuotteet pakataan pakkauksiin, jotka päätyvät lopulta kauppojen hyllyille. Leikkaamo voi olla myös osa teurastamoa, mutta yleensä näin ei ole.

Tukku

Tukkuliike ostaa valmiiksi pakatut lihat leikkaamolta ja hoitaa niiden varastoinnin ja kuljetuksen kauppoihin. Koska tukkuliikkeet ostavat suurimman osan Suomessa tuotettavasta lihasta, tuottajalle palautuva maksu on voitu painaa todella alas.

Kauppa

Tukkuliike toimittaa lihapakkaukset kaupoille, jotka asettavat ne hyllyihin esille. Kauppiaalle aiheutuneet varastointi- ja työvoimakulut näkyvät myös lihatuotteiden hinnoissa, jotka kauppias tai kauppaketju päättävät.

Asiakas

Lopullinen asiakas valitsee lihapaketin kaupan hyllyltä ja maksaa kassalla hinnan, johon on kertynyt teurastamon, leikkaamon, tukkuliikkeen ja kaupan kuluja. Maatila on tässä vaiheessa tehnyt lihapaketin eteen töitä vähintään puolitoista vuotta, kun muut toimijat yhteensä pari päivää.
Lopullinen asiakas ostaa tuotteet suoraan tuottajalta, joko noutamalla ne tilalta tai toimitettuna noutopisteelle. Ketjussa ei ole tarpeettomia välikäsiä, vaan maksu menee työntekijälle. Asiakas tietää tarkalleen, mistä liha on tullut ja voi halutessaan vaikka vierailla tilalla tutustumassa eläimiin. Lisäksi asiakas voi etukäteen esittää toiveita, jotka voidaan huomioida leikkaus- ja pakkausvaiheissa.